lördag

Att köpa studsmatta

Om du går i tankarna att köpa en studsmatta är det väl värt att ögna igenom denna korta guide om just att köpa studsmatta. Att köpa en studsmatta är ju inte världens största projekt direkt, men det finns ett antal saker som kan vara värda att tänka på före köpet av studsmatta. Föreslå gärna ytterliggare tips i kommentarsfältet längre ned på sidan.

 

Guide: Köpa studsmatta

När du ska köpa studsmatta är det viktigt att tänka på kvalitet och storlek. Eftersom studsmattan oftast står utomhus skall den tåla både väder och vind utan att slitas, förstöras eller rosta. Dessutom är ju säkerheten en mycket viktig fråga, så att skador kan undvikas så långt det är möjligt. Sidan är indelad i lämpliga sektioner för respektive område, se nedan.

 

Köpa studsmatta: Säkerhet

Det finns alltid en viss skaderisk med studsmattor, så att följa dessa tips garanterar inte att skador undviks, men förhoppningsvis kan riskerna minskas en hel del. Tänk igenom de olika aspekterna när du ska köpa studsmatta.

 
  • Se till att du köper en rejäl och stabil studsmatta. En alltför billig och lätt studsmatta medför att den blir ranglig med risk för att den välter, eller att den helt enkelt säckar ihop under hoppandet. Varken ställningen eller själva mattan får brista rakt upp och ned, så köp en rejäl studsmatta som ger en känsla av kvalitet. Det är också viktigt att kontrollera kanterna på studsmattan för att se om hopparen landar direkt på en metallram, upphängning etc. eller är dessa delar skyddade så att man inte gör illa sig om man landar på kanten? Just kantskyddet är en del som kan slitas en hel del när man klättrar upp och ner för kanten, så se till att köpa en studsmatta med rejält kantskydd, annars får du bara köpa nya delar förvånande fort.
  • Fundera på om du skall köpa ett skyddsnät till studsmattan. Detta minskar risken för att den som hoppar ramlar utanför studsmattan, varvid man kan landa illa, slå i andra saker, och dessutom får en högre fallhöjd än om du faller på själva mattan. Om du ska köpa ett skyddsnät är det bra att kolla var det skall monteras. Innanför kantskyddet eller utanför, längst ut på själva kanten till exempel? Beroende på hur kantskyddet är konstruerat kan det vara bra med ett skyddsnät innanför kantskyddet, då finns det förmodligen färre delar att fastna i med fötter och armar.
  • Kanske mindre relaterat till att köpa studsmatta, men ändå värt att nämna: se till att ni inte är ett helt gäng som hoppar samtidigt. Hoppa en i taget, eller max två stycken, beroende på hur stor mattan är. Ju fler som hoppar desto fler armbågar, knän och andra kroppsdelar som kan skada hopparna!
Vad gäller säkerheten så är nog det viktigaste att hoppa med gott omdöme! Se till så att du eller barnen inte håller på med volter, hoppar ut från mattan för att landa på gräset som en actionhjälte och dylika varianter. Hoppa försiktigt och tänk på vad ni gör! Ha inte heller en massa lösa leksaker och andra prylar på mattan när ni hoppar, de kan ju förstås göra ont att landa på!

 
Kom också ihåg att kontrollera studsmattan med jämna mellanrum efter att du köpt studsmattan. Kontrollera svestfogar, bultar, muttrar, fjädrar etc. så du ser om något är på väg att gå sönder INNAN det faktiskt går sönder!

Köpa studsmatta: Hållbarhet och väder

Kom ihåg att studsmattan sannolikt kommer stå utomhus! Metalldelar bör därför med fördel vara rostfria, annars börjar studsmattans ställning sannolikt rosta tämligen fort. Tänk på att det kan vara lämpligt att köpa ett överdragsskydd till studsmattan, så att du kan skydda studsmattan från regn och annat när den inte används.
Ytterliggare en säkerhetsaspekt: tänk på att regn kan göra studsmattan hal vilket ökar risken för snedhopp och fall!

 

Köpa studsmatta: Storlek

Fundera över hur stor studsmatta du får plats med på tomten, samt hur många som skall hoppa samtidigt i studsmattan. Som nämnts ovan är det olämpligt att vara fler än två, men även två personer kräver att studsmattan inte är för liten. Ju större studsmatta du köper, desto "galnare" kan du hoppa utan att landa på kanten av studsmattan. Köp inte en för liten studsmatta med andra ord, för då kan du ju bara hoppa rakt upp hela tiden, och det tröttnar man ju på ganska fort..

 

Köpa studsmatta: Pris

Det är klart att det känns bra att göra en bra affär och köpa en billig studsmatta.. Men, tänk efter ordentligt, det kan faktiskt vara värt att undvika att köpa den billigaste studsmattan. Kom ihåg att tänka på kvalitet, hållbarhet och säkerhet när du ska köpa studsmatta.
Ta gärna en titt på länken till Aftonbladet i kolumnen till vänster som visar hur det faktiskt kan gå om man har otur i kombination med en studsmatta som fallerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar